Oyun ve Bilgi Paylaşım Portalı
Sitemize Hoşgeldin !!
Sitemize Hoşgeldin !!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çeşitli program,oyun ve bilgi paylaşım portalı

AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Hatırlayanlar?
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyPaz Ara. 30, 2012 1:49 am tarafından sedeff

» Kimler isterr?
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyPaz Ara. 30, 2012 1:45 am tarafından sedeff

» Justin dün basket maçındaydı
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyC.tesi Ara. 29, 2012 5:54 am tarafından sedeff

» All I Want For Christmas Is You
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyCuma Ara. 28, 2012 9:22 am tarafından sedeff

» WinRAR v4.20 (x86 x64) Türkçe Full
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyÇarş. Ara. 26, 2012 8:06 am tarafından nowrun

» Far.Cry.3-RELOADED
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyÇarş. Ara. 26, 2012 8:02 am tarafından nowrun

» Duman - Her Şeyi Yak
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyPtsi Ara. 24, 2012 8:17 am tarafından nowrun

» Yıldızlı Kelimeler
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyCuma Ara. 21, 2012 9:43 am tarafından nowrun

» Söyleşi:Tekin Gönenç
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyCuma Ara. 21, 2012 9:41 am tarafından nowrun

En iyi yollayıcılar
nowrun
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım Vote_lcap10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım Voting_bar10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım Vote_rcap 
sedeff
10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım Vote_lcap10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım Voting_bar10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım Vote_rcap 
voldemort
Specter.
sebahat
atakan26
kadersizkaptan
SoN26
pilav üstü kuru
Ayın en aktif yollayıcıları
No user
Sosyal yer imi
Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde Oyun ve Bilgi Paylaşım Portalı adresi saklayın ve paylaşın
En aktif konular
Minik oyun
Tarihe Gömdüm (Selim Gülgören)
Edebiyat Sözlüğü

10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım

YazarMesaj
nowrun
Admin
Admin
nowrun

10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım Empty
MesajKonu: 10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım   10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım EmptyCuma Kas. 23, 2012 7:39 am

İki veya daha fazla kimsenin, bir konu üzerinde, karşılıklı konuşturulmasına söyleşmeye bağlı (diyalog) anlatım denir. Söyleşmeye bağlı anlatımda iki kişinin karşılıklı konuşmasına “diyalog”, kişinin kendi kendine yaptığı konuşmaya ise “monolog” denir.

Söyleşmeye bağlı anlatım bulunulan mevki, bağlam ve konuşulan kişiye göre değişebilir. Çünkü kişi, yakınlarıyla daha rahat ve içten konuşabilirken resmî bir kurumda ciddi bir üslupla konuşmak zorunda kalır. Televizyonlardaki söyleşmeye dayalı programlar tartışma sanat ve spor programlarıdır. Bu programların her birinde farklı söyleşme şekli olabilir. Birisinde bir yönetici eşliğinde ve masa etrafında 3-5 kişinin bir konu hakkında doğaçlama yoluyla söyleşmesi olabilirken diğerinde iki kişi sırayla bir konu hakkında önceden yaptıkları hazırlıklar doğrultusunda konuşabilirler.

Söyleşmeye Bağlı Anlatımın Kullanıldığı Metin Türleri

“Sohbet, diyalog, mülâkat, röportaj, roman, hikâye, tiyatro, manzum hikâye” gibi türler söyleşmeye bağlı anlatım çevresinde oluşur. Bu metinler daha çok. “diyaloglardan oluşur. Ancak bu metinlerdeki kahramanların iç konuşmaları “monologlara dayanır.

Bir mülâkatta, röportajda ya da sohbette yalnızca konuşma varken tiyatroda hem konuşma hem de konuşmanın bağlamı vardır. Söyleşmenin yeri, zamanı, biçimi, sahneye giriş – çıkış gibi unsurlar belirtilir. Tiyatronun en belirgin yönlerinden biri de göstermeye dayalı olmasıdır. Tiyatro, olayı anlatmaz; gösterir.

Söyleşmeye Bağlı Anlatımın Özellikleri

Jestler, mimikler ve bedensel davranışlar anlatımı destekler.
Karşılıklı konuşmaların seviyesi, bağlama ve konuşan kişilere göre değişir.
Görme ve işitme duyularıyla ilgili ayrıntılardan yararlanılır.
Vurgu ve tonlama anlatımın etkisini artırır.
Söyleşmenin yeri, zamanı, biçimi, sahneye giriş, sahneden çıkış gibi unsurlar söz konusudur.
Tekrarlar ifadeyi kuvvetlendirir.
Dil, göndergesel veya sanatsal işlevde kullanılır.
Söyleşmeye Bağlı Anlatım Örneği

Tekrar sordu:
- Söyle yavrum, o roman ne diyor?
Genç kız büyük gözlerini kaldırdı. Kitabı dizlerine indirdi. Nazik bir şive ile, “Büyükanneciğim, Fransızca bir roman iste…” dedi. Lakin büyük nine merak ediyordu, mutlaka anlamak istiyordu:
- Adı ne?
- Desenchant…
- Ne demek?
- Sevinçten, saadetten mahrum kadınlar demek.
- Onlar kimmiş?
- Biz… Türk kadınları…
(Ömer Seyfettin, Bahar ve Kelebekler)
https://oyuncu.forumakers.com

10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Coşku Ve Heyecana Bağlı Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Düşsel (Fantastik) Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Gelecekten Söz Eden Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Mizahi Anlatım