Oyun ve Bilgi Paylaşım Portalı
Sitemize Hoşgeldin !!
Sitemize Hoşgeldin !!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çeşitli program,oyun ve bilgi paylaşım portalı

AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Hatırlayanlar?
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyPaz Ara. 30, 2012 1:49 am tarafından sedeff

» Kimler isterr?
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyPaz Ara. 30, 2012 1:45 am tarafından sedeff

» Justin dün basket maçındaydı
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyC.tesi Ara. 29, 2012 5:54 am tarafından sedeff

» All I Want For Christmas Is You
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyCuma Ara. 28, 2012 9:22 am tarafından sedeff

» WinRAR v4.20 (x86 x64) Türkçe Full
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyÇarş. Ara. 26, 2012 8:06 am tarafından nowrun

» Far.Cry.3-RELOADED
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyÇarş. Ara. 26, 2012 8:02 am tarafından nowrun

» Duman - Her Şeyi Yak
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyPtsi Ara. 24, 2012 8:17 am tarafından nowrun

» Yıldızlı Kelimeler
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyCuma Ara. 21, 2012 9:43 am tarafından nowrun

» Söyleşi:Tekin Gönenç
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyCuma Ara. 21, 2012 9:41 am tarafından nowrun

En iyi yollayıcılar
nowrun
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım Vote_lcap10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım Voting_bar10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım Vote_rcap 
sedeff
10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım Vote_lcap10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım Voting_bar10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım Vote_rcap 
voldemort
Specter.
sebahat
atakan26
kadersizkaptan
SoN26
pilav üstü kuru
Ayın en aktif yollayıcıları
No user
Sosyal yer imi
Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde Oyun ve Bilgi Paylaşım Portalı adresi saklayın ve paylaşın
En aktif konular
Minik oyun
Tarihe Gömdüm (Selim Gülgören)
Edebiyat Sözlüğü

10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım

YazarMesaj
nowrun
Admin
Admin
nowrun

10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım Empty
MesajKonu: 10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım   10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım EmptyCuma Kas. 23, 2012 7:37 am

Tartışmacı anlatımda düşünce ve kanıları değiştirmek söz konusudur. Anlatıcı öne sürülen düşünce, duygu ve kanılara katılmıyorsa onları inceler, değiştirmek ister. Karşı çıkış, değiştirmek isteyiş, değiştirmek istediklerinin yerine ileri süreceği görüşler yeni bir anlatım biçimini gerektirir.

Tartışmacı anlatım biçiminde düşünceyi geliştirirken ilişki kurma, karşılaştırma, kanıtlama ve tanık gösterme gibi yöntemlerden birine ya da birkaçına başvurulur. Metinlerde birbirine karşıt iki düşünce ele alınabileceği gibi bir düşüncenin iki yönü de ele alınıp işlenebilir. Bir düşüncenin doğrulanması, savunulması ya da bir düşünceye karşı çıkılması amaçlanan metinlerde iki görüş vardır. Bunlar tez ve antitez olarak tanımlanır. Tez, karşı çıkılan görüştür. Antitez ise yazarın bu düşünceye karşı ortaya koyduğu görüştür. Yazar iki görüşü birbirine bağlamak için. “ama, fakat, lakin, ancak, yalnız, oysa” gibi karşıtlık bağlaçlarından faydalanır. Metin savunma amaçlıysa önce savunulan görüş ortaya konur. O hâlde, çünkü, öyleyse gibi destekleme, açıklama bağlaçları kullanılır.

Tartışmacı Anlatım Örneği

Tiyatro mu, yoksa orta oyunu mu üstün? Bence tiyatro orta oyunundan üstün bir sanattır. Orta oyununda sadece güldürü vardır. Amaç seyirciyi sadece güldürmektir. Bu da söz oyunları ile yer yer kaba sözlerle gerçekleştirilir. Seyirci kulağa hoş gelen sözlerle sadece güler, eğlenir. Tiyatro öyle değildir. Çünkü tiyatro çok boyutlu bir sanattır. O kimi zaman güldürür, kimi zaman ağlatır. Güldürürken de ağlatırken de seyirciyi eğitir, ona bir şeyler verir. Çünkü amacı insana bir şeyler katmaktır. Bu da onun orta oyunundan üstün olduğunu göstermektedir.

Bu parçada yazar, tiyatronun ortaoyunundan daha üstün olduğunu anlatırken tartışmacı anlatımdan yararlanmıştır. Yazar, önce kendi görüşünü vermiş, daha sonra da bu görüşü kanıtlayıp düşüncelerini sıralamıştır.

Tartışmacı Anlatımın Özellikleri

Dil, “göndergesel” işlevde kullanılır.
Düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir.
Tartışmacı anlatımda okurla sohbet ediyormuş gibi bir dil kullanılır. Yazar düşüncelerini soru cevaplarla ortaya koymaya çalışır.
Açıklayıcı anlatımda bir düşünce verilir. Tartışmacı anlatımda ise düşünceye okurun inandırılmasına çalışılır.
Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür.
Gereksiz ifadelere yer verilmez.
Karmaşık ve anlaşılması güç cümleler kullanılmaz.
Ses akışını bozan, söylenmesi güç sesler ve kelimeler yoktur.
Savunulan ve karşı çıkılan görüşlere yer verilir.
İki farklı bakış açısının olduğu konular bu türde işlenmeye daha elverişlidir.
Fıkra, deneme, makale, röportaj gibi öğretici metinlerde kullanılır.
Yeteneğe, bilgi ve deneyime göre yöntem belirlenir.
Eleştirici bir bakış açısı kullanılır.
https://oyuncu.forumakers.com

10.Sınıf Dil ve Anlatım Tartışmacı Anlatım
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Coşku Ve Heyecana Bağlı Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Düşsel (Fantastik) Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Gelecekten Söz Eden Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Destansı Anlatım