Oyun ve Bilgi Paylaşım Portalı
Sitemize Hoşgeldin !!
Sitemize Hoşgeldin !!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çeşitli program,oyun ve bilgi paylaşım portalı

AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Hatırlayanlar?
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyPaz Ara. 30, 2012 1:49 am tarafından sedeff

» Kimler isterr?
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyPaz Ara. 30, 2012 1:45 am tarafından sedeff

» Justin dün basket maçındaydı
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyC.tesi Ara. 29, 2012 5:54 am tarafından sedeff

» All I Want For Christmas Is You
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyCuma Ara. 28, 2012 9:22 am tarafından sedeff

» WinRAR v4.20 (x86 x64) Türkçe Full
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyÇarş. Ara. 26, 2012 8:06 am tarafından nowrun

» Far.Cry.3-RELOADED
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyÇarş. Ara. 26, 2012 8:02 am tarafından nowrun

» Duman - Her Şeyi Yak
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyPtsi Ara. 24, 2012 8:17 am tarafından nowrun

» Yıldızlı Kelimeler
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyCuma Ara. 21, 2012 9:43 am tarafından nowrun

» Söyleşi:Tekin Gönenç
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyCuma Ara. 21, 2012 9:41 am tarafından nowrun

En iyi yollayıcılar
nowrun
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  Vote_lcap10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  Voting_bar10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  Vote_rcap 
sedeff
10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  Vote_lcap10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  Voting_bar10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  Vote_rcap 
voldemort
Specter.
sebahat
atakan26
kadersizkaptan
SoN26
pilav üstü kuru
Ayın en aktif yollayıcıları
No user
Sosyal yer imi
Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde Oyun ve Bilgi Paylaşım Portalı adresi saklayın ve paylaşın
En aktif konular
Minik oyun
Tarihe Gömdüm (Selim Gülgören)
Edebiyat Sözlüğü

10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım

YazarMesaj
nowrun
Admin
Admin
nowrun

10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  Empty
MesajKonu: 10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım    10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım  EmptyCuma Kas. 23, 2012 7:36 am

Açıklayıcı yazılarda bir sorun ortaya konur. Bu yazılar, sorunu ortaya koyan cümle veya cümlelerle başlar. Sorunu çözümleyen açıklamalar, örnekler, karşılaştırmalar ile devam eder. Özetleyip veya yargı bildiren ifadelerle sonuçlanır.

Açıklayıcı anlatımla oluşturulan metinlerde, dilin göndergesel işlevinde ve kelimelerin gerçek anlamlarında kullanılmasına özen gösterilir. Açıklayıcı anlatımda kesin ve açık ifadenin önemi büyüktür. Tanımlama, açıklayıcı betimleme, sınıflandırma; örneklendirme, benzerlik ve karşıtlıklardan yararlanılarak metinler düzenlenir. Bu metinlerde ifadenin açık olması gerekir.

Açıklayıcı anlatımda konunun iyi kavranması ve yazının ana düşüncesinin iyi tespit edilmesi çok önemlidir. Edinilen bilgilerin doğru ve düzenli olarak verilmesi gerekir. Gerektiğinde istatistik, levha, grafik, resim gibi gereçlerden; konu ayrıntılarıyla açıklanırken örneklerden ve karşılaştırmalardan yararlanılır. Açık, anlaşılır, sade ve süssüz bir anlatım seçilir.

Günlük hayatımızda sık sık başvurduğumuz açıklama öğretmek amacıyla kaleme alınan fıkra, makale, deneme, sohbet, eleştiri vb edebî yazılarda kullanılan bir anlatım türüdür. Herhangi bir konuyu geliştirmek ve anlaşılır hâle getirmek istiyorsak mutlaka açıklama yapmak gerekir. Açıklama sonucunda “niçin” ve “nasıl” sorularına cevap bulunarak üzerinde durulan konu aydınlığa kavuşturulur.

Açıklayıcı Anlatım Örneği

Açıklama anlaşılır ve inandırıcı bir ifadeyle anlatılmalıdır. Bir eserde okuyucuya yararlı olan bir şeyler yoksa okur ondan uzaklaşır. Bu noktadan hareket edersek yararlılık bir esere estetik yani sanatsal bir değer katar. Güzellik, sanat eserlerinin içeriği ile ilgilidir. Okur, bir eserden okudukları ile hayata bakar, bu bakışını genişletir. Bu sayede ondan yarar sağlar.

Bu parçada yazar, sanat eserlerinde yararlılık konusu hakkındaki düşüncelerini açıklıyor. Sözlerini “yapıtlara sanatsal nitelik kazandıran şeyin faydacılık olduğu” düşüncesinde birleştiriyor. Bu düşünceyi en net şekilde “yararlılık bir esere estetik yani sanatsal bir değer katar.” sözleriyle ortaya koyuyor. Sanatta yararlılığın ise içerikle ilgili olduğunu söylüyor. Bu parçada yazar dili, göndergesel işlevde kullanmıştır. Metne yazarın bakış açısı yansımıştır. Yazar, metinde bir konuda bilgi vermenin yanında, bir ana düşünce etrafında cümlelerini sıralamıştır. Cümleleri kurallıdır. Anlaşılır bir dil kullanmıştır.

Açıklayıcı Anlatımın Özellikleri

Dil, “göndergesel işlev”de kullanılır.
Söz sanatlarına, sözcüklerin mecaz ve yan anlamlarına yer verilmez.
Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür.
Yazarın bakış açısı metne yansır.
Daha çok, fıkra, makale, deneme, sohbet, eleştiri vb. edebî yazılarda kullanılır.
https://oyuncu.forumakers.com

10.Sınıf Dil ve Anlatım Açıklayıcı Anlatım
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Coşku Ve Heyecana Bağlı Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Düşsel (Fantastik) Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Gelecekten Söz Eden Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Söyleşmeye Bağlı Anlatım
» 10.Sınıf Dil ve Anlatım Betimleyici Anlatım